KÜTAHYA BELEDİYESİ 3.GELENEKSEL GERMİYAN TÜRK OYUNLARI FESTİVALİNDE GÜREŞÇİLERİMİZ ŞOV YAPTILAR

Kütahya Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğümüzün güreşçileri Kütahya Belediyesi 3.Geleneksel Germiyan Türk Oyunları Festivalinde güreş antrenörümüz İbrahim KESER nezaretinde milli kültürümüz olan karakucak güreş gösterileri yaparak muhteşem teknikleri ile adeta şov yaptılar.

Geleneksel Türk Oyunları Festivali ülkenin dört bir yanından gelen okçuluk kulübü sporcularının ve güreşçilerimizin yürüyüş korteji ile başladı. Festivalde okçuluk yarışları, karakucak güreşleri ve yağlı güreş gösterileri yapıldı. Festivalin 3.günü Dünya ETNOSPOR Konfederasyonu Başkanı Sn.Bilal ERDOĞAN’ın katılımı festivale renk kattı. İl Müdürümüz Zayın Sadık ÖLÇEN’in de katıldığı festivalde, Atlı Okçuluk gösterileri, Cirit Oyunları, Karakucak ve Yağlı Güreş gösterileri, Mas Güreşi, Aşık Oyunları ve Mangala gibi Ata sporlarımızın gösterilerinin yer aldığı 3. Geleneksel Germiyan Türk Oyunları Festivali ödül töreni renkli görüntülere sahne oldu. Sporcuların gösterilerinin ardından konuşmalara geçildi. 3. Geleneksel Germiyan Türk Oyunları Festivaline Şeref Konuğu olarak katılan Dünya Etnospor Konfederasyonu Bilal Erdoğan yaptığı konuşmada Batı medeniyetinin kültürel sahalara da yayıldığına dikkat çekti. Anadolu’nun geleneksel spor dallarına sahip çıkmanın önemine değinen Erdoğan, “Çok köklü geçmişe sahip bir milletiz ancak şuanda kültür coğrafyamıza veyahut da kültürel gerçekliklerimize baktığımız zaman giyim kuşamımızdan, daha çok ilgi gösterdiğimiz sporlara, dinlediğimiz müziklerden ekranlarımızı işgal eden yapımlara kadar bakıyoruz köklü geçmişimize dair çok az şey bıraktılar. Son yıllarda birkaç dizi, birkaç filmle belki bu rüzgâr tersine dönmeye başladı ama çok yazık binlerce yılın birikimi egemen Batı kültürünün taarruzu altında yok olmaya mahkûm bırakılmaya çalışıldı. Şimdi hamdolsun ülkemizin ekonomik gücünün artmasıyla, özgüveninin güçlenmesiyle, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde çok daha büyük iddialara soyunmasıyla beraber hamdolsun kültür sahasında da kendi sporlarımız, kendi filmlerimiz, kendi müziklerimiz, kendi estetik anlayışımız yeniden canlanmaya başladı. Bu bakımdan geleneksel sporlarımıza yeniden sahip çıkıyor olmamız çok önemli” ifadelerini kullandı.

Kültürel sahaların Batı medeniyeti tarafından kuşatılmasına izin vermeyeceklerinin altını çizen Bilal Erdoğan, “Bugün dünyada futbol, voleybol, basketbol, beyzbol, Amerikan futbolu en büyük endüstrilere sahip olan, en çok reklam gelirine sahip olan, en çok seyircisi olan bu sporlar acaba tarih boyunca bulunmuş en mükemmel sporlar oldukları için mi bu konumdalar? Kesinlikle hayır. Bugün dünyada egemen olan Batı kültürünün, medeniyetinin kültürel nüfuz enstrümanları oldukları için böyleler. Bizim hamdolsun bağımsızlığımız var, Türk Milleti hiçbir zaman bağımsızlığını kaybetmedi. Biz Türk Milleti olarak bu bağımsızlığımızı kültür sahasına da taşımalıyız. Sporlarımız bizim terbiyemizin de değerlerimize, geçmişimize uygun olmasını sağlayacak. İşte yağlı güreşler. Kaybeden kazananın büyüğüyse, kazanan kaybedenin elini öpüyor ya da ciritte affedene puan veriliyor. Batı’nın sporlarında bu var mı? Batı’nın sporu her ne pahasına olursa olsun kazanmaya yönelik. Bizde ise ülkenin ve insanın gelişmesine yönelik. Bu yüzden bugün dünyada centilmenliği ön plana çıkarmaya, dopingle mücadele etmeye çalışıyorlar. Anadolu’nun dört bir yanında geleneksel spor merkezlerinin oluşması için de ilgililere projeleri aktarıyoruz. Hamdolsun geçtiğimiz 4-5 yıldır okçuluğa, geleneksel sporlara ilginin arttığını görüyoruz. Bu elbette bizim kültürel bağımsızlığımızı kazanmamızın yolunda çok önemli bir evre. İnşallah bunun artarak ilerlediğini göreceğiz” şeklinde konuştu.

Kütahya’yı geleneksel spor dallarında en iyi noktalara getirmeyi amaçladıklarını ifade eden Başkan Saraçoğlu; Atalarımızdan miras kalan bu değerlerimizi geleceğe taşımak, genç nesillerimizle buluşturmak bizlerin en önemli görevleri arasında diye düşünüyorum.

Festivalimizin kapsamındaki bütün oyunlara ve gösterilere ülkemizin dört bir yanından ve farklı ülkelerden, 90 farklı kulüp ve bin dolayında sporcu kardeşimiz iştirak ettiler. Ben geleneksel spor dallarımızla ilgilenen, bu branşlarda kendini geliştiren bütün gençlerimizi dereceye girsin girmesin hiçbir ayrım yapmadan başarılı kabul ediyorum. Bu sebeple tüm katılımcı kardeşlerime ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bizler uzun yıllar Anadolu Beylerbeyliği yapmış ve Sancak Merkezi olmuş bu topraklarda, kültürel değerlerimize sahip çıkmak, geleneklerimizi geleceğe taşımak adına bu gibi çalışmaların sayısını ve kalitesini artırmak için çalışmaya devam edeceğiz. Amacımız Kütahya’yı geleneksel spor dallarında en iyi noktalara getirmek, tüm çalışmalarımıza bu yönde devam edeceğiz” dedi.

            İl Müdürümüz Ölçen antrenörümüz ve güreşçilerimize milli duyguyu yaşattıkları ve güzel gösterileri için teşekkür etti.