KÜTAHYA SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ İÇİN YÜRÜDÜ

Sarıkamış Harekatı'nın 103. yılı etkinlikleri kapsamında, Gençlik ve Spor Bakanlığımız tarafından ‘Gençlik Şühedanın İzinde’ sloganıyla 81 ilde düzenlenen ‘Saygı Yürüyüşü ve Şehitleri Anma’ programı ilimizde çok sayıda vatandaşın katılımıyla gerçekleştirildi.

 

Yaşlısıyla genciyle bir araya gelen vatandaşlar, Sarıkamış - Allah-u Ekber Dağları’nda harekat sırasında donarak şehit olan 90 bin Mehmetçiği anmak için sabah erken saatlerden itibaren Kütahya Valiliği önünde toplandı.

 

Kütahya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüz tarafından organize edilen Saygı Yürüyüşü ve Şehitleri Anma Programına, Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Hava Er Eğitim Tugay Ve Garnizon Komutanı Vekili Albay Şükrü Vuran, İl Jandarma Komutanı Albay Tayfun Dündar, İl Emniyet Müdürü Hasan Çevik, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Sadık Ölçen, bazı daire müdürleri, STK Temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı. 

 

Kütahya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından katılımcılara ay yıldızlı bere ve atkı dağıtılan yürüyüşte dev bayraklar taşındı, "Şehitler ölmez vatan bölünmez" sloganları atıldı.

Tarih bilincini artırmak, vatan savunmasında çekilen sıkıntıları anmak ve anlamak amacıyla Kütahya Valiliği önünden başlatılan yürüyüş, törenin gerçekleştirileceği Kütahya Gençlik Merkezi önünde son buldu. 

 

Kütahya Gençlik Merkezindeki tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. 

 

Dörtyol Cami İmam Hatibi Mehmet Sarıyıldız’ın Kur’an-ı Kerim tilaveti ile Gençlik Merkezi öğrencilerinden Hanife Gül'ün ‘Destandır Sarıkamış’ şiirini okuduğu törende Gençlik ve Spor Bakanlığımız tarafından hazırlanan ‘Sarıkamış Belgeseli’ ilgiyle izlendi. 

 

Anma programının 81 ilde eş zamanlı gerçekleştirildiğini aktaran İl Müdürü Ölçen, "Bugün 3° havada üşüyerek yol bitti, bitmedi derdi taşıyarak geldiğimiz yerde -30° de vatan savunması için işgal edilen toprakları yeniden kazanabilmek için hiçbir şey düşünmeden yollara düşülen, canlar feda edilen bir destandır Sarıkamış. Vatanı, bayrağı, toprağı ve milleti için canını seve seve her zaman feda etmiş bu milletimiz Sarıkamış'ta da canını ortaya koymuştur. Bizler de o cefakar ecdadın vefakar evlatları olarak vatanımıza, toprağımıza, ülkemize ve bayrağımıza sahip çıkmak durumundayız. Sarıkamış'da, Büyük Taarruz'da, Çanakkale'de olduğu gibi günümüzde de hala vatanı için şehit olan bir çok gençlerimiz, insanlarımız var. Başta Sarıkamış şehitlerimiz olmak üzere tüm şehitlerimizin ruhu şad olsun" dedi.

 

"RAHMET VE MİNNETLE ANIYORUZ"

 

Daha sonra kürsüye Vali Ahmet Hamdi Nayir geldi. Konuşmasına şehitlere rahmet dileyerek başlayan Vali Nayir, "Güzel Kütahya'mızda bundan 103 yıl önce şehit olan Sarıkamış şehitlerini anmak için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bu vesileyle Malazgirtten Çanakkale'ye, Dumlupınar'dan Sarıkamış'a, terörle mücadeleden 15 Temmuz'a kadar bu topraklarda bizim refahımız, mutluluğumuz,  özgürlüğümüz için en kıymetli varlıkları olan canlarını veren şehitlerimizi, millet olarak her günkü gibi bugün de rahmetle ve minnetle anıyoruz" dedi. 

 

"SARIKAMIŞ SADECE BİR ANI DEĞİLDİR"

 

Sarıkamış Harekatı'nın iyi anlaşılması gerektiğini vurgulayan Vali Nayir, "Milletlerin sahip olduğu bazı değerler can  pahasına korunacak değerlerdir. Vatan, bayrak, ezan, namus gibi bizlerin canımız pahasına bugüne kadar koruyup geldiğimiz değerlerimiz hep var olagelmiştir. Sarıkamış şehitlerini anlamak için zamanı ve zemini iyi bilmek lazım. Çok zor bir zamanda çok zor bir zeminde verilen bir mücadeledir. Sonucunda da rütbelerin en yükseği şehitlik rütbesine yükselen bir mücadele vardı o gün orada. Daha sonraki süreçte de yaşanan her hadisede, bu millet sahip olduğu bu mukaddes değerler için gözünü kırpmadan yine o değerleri korumak için can vereceğini her vesileyle ortaya koydu. Sarıkamış tarihte yaşanmış, tarihte görülmüş bir anı değildir, yalnızca tarih içerisinde yad edilecek bir kahramanlık destanı değildir, bu milletin damarına işlemiş, karakterinde var olan bir olgudur" ifadelerini kullandı. 

 

"GENÇLERİMİZE GÜVENİYORUZ"

 

Geçmişte yapılan fedakarlıkların bugünün gençleri tarafından devam ettirileceğine olan inancından söz eden Vali Nayir,  "Bugün de inanıyorum ki şu salondaki bütün gençlerimiz atalarına layık olarak Malazgirt, Çanakkale, Dumlupınar, Sarıkamış, 15 Temmuz'daki gibi terörle mücadele de görev alan askerimiz, polisimiz gibi yine canını gözünü kırpmadan verecek, sahip olduğumuz değerlerin düşman ayakları altına gelmesine müsaade etmeyecektir. Bizler gençliğimize güveniyoruz. Bu vatan için üzerinde yaşadığımız toprakların ihtiyaç duyduğu her türlü fedakarlığın yapılarak devam edeceğine inanıyoruz. Bunu göze alamadığımız taktirde bize hayat hakkı tanınmayan bir coğrafyada yaşıyoruz. İnanıyoruz ve gönülden söylüyorum ki gelecek nesiller de geçmişin güzel yapraklarından derslerini alacaklar. Bu ülke, bu necip millet ve bu mukaddes topraklar için yapılması gereken fedakarlığın en güzelini yapacaklar" dedi.
 
"MİLLETİMİZ YAPILAN FEDAKARLIKLARI UNUTMAYACAK"

 

Yapılan fedakarlıkların hiçbir zaman unutulmayacağının altını çizen Vali Ahmet Hamdi Nayir, "Bugün biz de yürüdük buradaki askerlerimizin yürüdüğünden pay çıkarmak için kendimize. Onlar - 30°'de yürüdü biz +3° de yürüdük. Onların kıyafetleri bizim kadar sağlam değildi. Bizler beremizle, kaşkolumuzla, paltomuzla yürüdük. Karnımız tok olarak yürüdük, onlar karınları aç yürüdüler. Bütün bunları düşündüğümüzde o başarının kıymetini daha iyi anlamak, yapılan fedakarlığın ölçüsünü daha iyi anlayabilmek gerekiyor. Kadirşinas milletimiz tarihte yapılan bu fedakarlıkların hepsini hatırlayacak, rahmetle yad edecek bir millettir buna inanıyoruz" diye konuştu. 

 

Saygı Yürüyüşü ve Şehitleri Anma Programı, İl Müftü Vekili Veysel Kükrek’in şehitler için dua etmesiyle sona erdi.
 
Programın sonunda katılımcılara pilav ikram edildi.