Zafer Abide’sine çelenk sunuldu 

Kutlamalar, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Büyük Taarruz’u yönettiği ve Başkomutan Meydan Muharebesi ile Türk ordusunun kesin zafer kazandığı Kütahya’nın Altıntaş ilçesine bağlı Zafertepeçalköy’deki  Zafer Abidesi’nde başladı. 

Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Dr. Osman Aşkın BAK, Kütahya Valimiz Sayın Musa IŞIN, Afyonkarahisar Valisi Sayın Kübra GÜRAN YİĞİTBAŞI, Kütahya Hava Er Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Hava Piyade Tuğgeneral Sayın Mustafa BAŞ, Afyonkarahisar İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Sayın Numan YÖNER, Kütahya Belediye Başkanı Sayın Prof. Dr. Alim IŞIK ve Afyonkarahisar Belediye Başkanı Sayın Mehmet ZEYBEK, Zafer Abidesi’ne çelenk sundu.

Çelenklerin sunulması ve saygı duruşunda bulunulmasının ardından saygı atışı yapıldı ve İstiklal Marşı okundu.

Arazi tanıtıldı, harekât anlatıldı

Bayrağın göndere çekilmesi ve Hava Er Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Hava Piyade Tuğgeneral Sayın Mustafa BAŞ’ın konuşmasının ardından bir subay araziyi tanıtıp, harekâtı anlattı. 

Daha sonra binlerce gencin katılımıyla “Büyük Zafer Yürüyüşü” gerçekleştirildi.

Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Dr. Osman Aşkın BAK, Kütahya Valimiz Sayın Musa IŞIN, Afyonkarahisar Valisi Sayın Kübra GÜRAN YİĞİTBAŞI, milletvekilleri ve protokol üyeleri, binlerce gençle birlikte tören alanına geldi. 

Sayın Bakanımız ve Sayın Valimiz halkı selamladı 

Törende; Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Dr. Osman Aşkın BAK, Valimiz Sayın Musa IŞIN, Kütahya Hava Er Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Hava Piyade Tuğgeneral Sayın Mustafa BAŞ ve Belediye Başkanı Sayın Prof. Dr. Alim IŞIK tarafından tören birlikleri denetlenerek, halkın bayramı kutlandı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam eden törende Kur'an-ı Kerim okundu, bütün şehitlerimiz için dua edildi. 

Daha sonra Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Şube Başkanı Sayın Ahmet Asım OKAT bir konuşma yaptı.

Okat’ın ardından Valimiz Sayın Musa IŞIN kürsüye geldi. 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı ve Kütahya’nın kurtuluşunun 101. yılını tebrik eden Valimiz Sayın Musa IŞIN şöyle konuştu:

Kuruluşun ve kurtuluşun kutlu topraklarına hoş geldiniz, şeref verdiniz. 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 101. yıl dönümünde, Türk milletinin eşsiz kahramanlığını ve azim dolu mücadelesini yürekten kutluyorum! Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu toprakları canıyla, kanıyla vatan kılan tüm kahraman ecdadımızı rahmet, minnet ve şükranla anıyorum.

Başkomutan Meydan Muharebesinin 101. yıl dönümünde; 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı kuruluşun ve kurtuluşun şehri, şehitler diyarı Kütahya’mızda birlik ve beraberlik içerisinde karşılamanın gururu içerisindeyiz.

30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 101. yıl dönümünde, ecdadımızın bize miras bıraktığı bu büyük zaferi gururla kutluyoruz. Geçmişimize olan minnettarlığımızı göstermek için bugün buradayız. Millet olarak, birlik ve beraberlik içinde, geleceğe umutla bakıyoruz.

Türk milleti, büyük medeniyetlere ev sahipliği yapmış bu topraklarda, tarih boyunca her zorluğun üstesinden gelerek varlığını sürdürmüştür. Anadolu’nun sonsuza kadar vatanımız olarak kalacağının teminatı olan 30 Ağustos; milletimizin bu topraklara olan sevgisinin, bayrağa olan bağlılığının ve bağımsızlığa olan tutkusunun iman, azim ve cesaret ile simgeleşmiş hâlidir.

Türk milleti, bundan 101 yıl önce, esareti reddetmiş; hürriyette karar kılmıştır. Milletimiz, Sakarya’dan Kocatepe’ye uzanan bağımsızlık mücadelesini Dumlupınar’da zafere taşımış ve tarih sahnesinden silinmek istenen bu millet mücadelesini Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuyla nihayete erdirmiştir.

Bu zafer bizim milli gururumuzdur. Bu zafer, milletimizin iradesini, bağımsızlık sevdasını ve özgürlük tutkusunu yansıtan bir destandır. Bizler, bu büyük zaferin mirasçıları olarak, o günlerde hangi ruh ve inançla bu zaferleri elde ettiysek, bugün de aynı şekilde yolumuza devam ediyoruz. Millet olma bilinciyle istikbalimize ve istiklalimize sahip çıkıyor, geleceğimi ilmek ilmek dokuyarak ellerimizle inşa ediyoruz.

Bağımsızlık bir milletin en değerli hazinesidir. Bu bayram, birlik ve beraberlik ruhumuzu pekiştirmek, gelecek nesillere bu değerleri aktarmak için önemli bir fırsattır.

Gençlere de seslenen Valimiz Sayın Musa IŞIN konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: 

101 yıl önce bugün, Türk milleti, içinde bulunduğu imkansızlıklara rağmen düşmanlara karşı verdiği mücadelede asla pes etmedi. Tarih sahnesinde dimdik ayakta durarak tüm dünyaya bağımsızlık iradesini gösterdi.

İnanıyoruz ki sizler de bugün, bu büyük zaferin mirasçıları olarak, aynı ruh ve inançla geleceğe yürüyeceksiniz.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, bu toprakları vatan yapan tüm kahramanlarımızı bir kez daha saygı ve rahmetle yad ediyor; aziz milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı ve Kütahya’mızın kurtuluşunun 101. yıl dönümünü yürekten kutluyorum.

Türk milleti olarak, geçmişimize sahip çıkmaya, değerlerimizi korumaya ve bağımsızlık mücadelesini her daim canlı tutmaya devam edeceğiz.

30 Ağustos Zafer Bayramı kutlu olsun!

Sayın Valimizin ardından, Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Dr. Osman Aşkın BAK halka hitap etti.

“30 Ağustos inancın, azmin ve mücadelenin öyküsüdür. İnanç, azim ve mücadele Türk Milleti’nin en temel özellikleridir” diyen Sayın Bakanımız, “Bize Başkomutan Meydan Muharebesi’ni kazandıran hem askeri ve siyasi deha, hem de milletimizin bu eşsiz karakteridir. Bize bir istiklal ve istikbal kazandıran o ruh bugün hala diridir, canlıdır ve bizi ayakta dimdik tutan gücün kaynağı burada saklıdır. 26 Ağustos 1071’de Sultan Alparslan’a Malazgirt’in kapılarını açtıran, 26 Ağustos 1922’de Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e Büyük Taarruz planını kurduran o güçlü irade sarsılmaz ve yıkılmaz” dedi. 

Sayın Bakanımız konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Görüyoruz ve biliyoruz ki, Sultan Alparslan’ın, Gazi Mustafa Kemal’in emaneti emin ellerde. Ahlat’tan Söğüt’e Söğüt’ten Dumlupınar’a uzanan hikayemizi gençlerimiz devam ettirecek. Çalışarak, okuyarak, üreterek, inanarak, vazgeçmeden, yılmadan, sebat ederek, hayal kurarak, o hayallerin peşinden koşarak başaracaksınız. Siz hayallerinize ve ideallerinize doğru yol alırken, ihtiyacınız olan her anda yanınızda olacağız. Sizi, hayallerinizi, fikirlerinizi, projelerinizi bütün imkanlarımızla destekleyeceğiz. Malazgirt’ten Mohaç’a, Sakarya’dan Dumlupınar’a... Biz bugün o ihtişamlı mazimizin üzerine bina edilmiş bir Türkiye’de yaşıyoruz. Türkiye Yüzyılı vizyonumuzun ilhamını o büyük zaferlerden alıyoruz. Bilimde, teknolojide, savunma sanayide, sanatta, eğitimde, kültürde ve sporda Dünya’ya mührümüzü vuracak büyük atılımlar gerçekleştiriyoruz. Söyleyecek sözlerimiz, hayallerimiz var. İçeride ve dışarıda maruz kaldığımız türlü oyunlara ve tuzaklara rağmen, çalışmaktan, üretmekten ve sancağı hep ileri taşımaktan geri durmayacağız. Dünya’da söz sahibi güçlü bir Türkiye, kimilerini rahatsız etse de, onurlu ve dik duruşumuzdan taviz vermeden kutlu yürüyüşümüze devam edeceğiz.”

Törende, Jandarma Özel Asayiş Komutanlığınca "Üzüm Salkımı" gösterisi ve Türk Hava Kuvvetleri akrobasi timi Türk Yıldızları tarafından gösteri uçuşu yapıldı.

30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları, tören birliklerinin geçişiyle sona erdi.